νέα / news

ένα παραμύθι για τη γειτονιά

Στην οικογένεια μας, ποστάρουμε πράγματα που μας αρέσουν στο facebook, ανταλλάσσουμε απόψεις στο twitter, ο καθένας από μας έχει το δικό του blog όπου δημοσιεύουμε τη δουλειά μας ή σκέψεις γενικά, δημιουργούμε στο foursquare λίστες με πράγματα και μέρη που πήγαμε και μας αρέσουν, συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που δεν έχουμε δει ποτέ από κοντά στο GitHub. 

Read more …

τι κρίνεται στις εκλογές;

άρθρο της Λίνας Λιάκου στην εφημερίδα Το ΒΗΜΑ (16.02.2014)

 

Δυστυχώς η συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγεται σαν να πρόκειται για μικρογραφία των γενικών εκλογών. Απουσία οποιουδήποτε σύγχρονου προβληματισμού και αυτό-απομόνωση. Αλλά σε όλο τον κόσμο οι πόλεις σήμερα έχουν μετατραπεί σε εργαστήρια παραγωγής νέων μορφών κοινωνικής δράσης και κοινωνικής καινοτομίας, καθώς δίδεται σ΄ αυτές μια διαρκής μάχη για το ποιος θα διαμορφώσει τις ποιότητες της καθημερινής αστικής ζωής.

Read more …

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης για την κοινωνία των πολιτών

συνέντευξη στη Λίνα Λιάκου

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μιλάει για το πώς έχει αλλάξει η σχέση των πολιτών με την πόλη τα τελευταία χρόνια, για τις μορφές συνεργασίας μεταξύ των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και της δημοτικής αρχής, την ενδοδημοτική αποκέντρωση αλλά και τη σημασία του να έχεις πρώτα απ’ όλα ενημερωμένους πολίτες.

Read more …

ΒΙΟΜΕ: Ένας χρόνος για το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο (πηγή: Tvxs)

Πριν από ένα χρόνο οι εργαζόμενοι της «Βιομηχανικής Μεταλλευτικής» (ΒΙΟΜΕ) πήραν την απόφαση να αναλάβουν την αυτοδιαχείριση του εργοστάσιου μετά το κλείσιμό του. Ο Μάκης Αναγνώστου, εκπρόσωπος εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ μίλησε στο Tvxs.gr για το ένα χρόνο της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ, το εγχείρημα τους, τις δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουν, αλλά και για το μέλλον του εργοστασίου. Της Νικολέττας Ρούσσου

Read more …

τι δημάρχους θέλουμε;

Λίνα Λιάκου

(αναδημοσίευση από το ψηφιακό περιοδικό Χρόνος)

Είναι εντυπωσιακό ότι η συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές εξαντλείται στα πρόσωπα. Η κεντρική πολιτική εφαρμόζεται αμάσητη σε τοπικό επίπεδο, και αγνοείται πλήρως μια μεγάλη συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο για τα ζητήματα αυτά, δηλαδή η σύγχρονη προβληματική για τη διακυβέρνηση των πόλεων.

Read more …

45' με την Αμαλία Ζέπου (πηγή: www.lifo.gr)

Η σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων για θέματα δικτύωσης με ομάδες πολιτών και διοργανωτικό μέλος του "συνΑθηνά" πιστεύει πως η Αθήνα δεν γυρίζει πίσω.

Read more …

επαναπροσδιορίζοντας τη συμμετοχή των πολιτών

Τι οδηγεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων για τη διακυβέρνηση της κοινότητας, της πόλης ή της χώρας; Τι ρόλο παίζουν τα δεδομένα, η τεχνολογία και οι διαφορετικές μέθοδοι συμμετοχικής διαδικασίας ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχική συνείδηση των πολιτών;

Read more …

διαγωνισμός «εφαρμογές για τη θεσσαλονίκη»

Ο διαγωνισμός «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη» στοχεύει στην ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για τη δημιουργία εφαρμογών web και κινητών τηλεφώνων που θα βελτιώσουν τη λειτουργία της πόλης. 

Read more …

η θεσσαλονίκη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας

Για τους επόμενους δώδεκα μήνες η Θεσσαλονίκη θα κινείται στους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας. Το στοίχημα της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία υποδομών και δικτύων που θα κληροδοτηθούν στην πόλη και θα επηρεάσουν ουσιαστικά τον τρόπο που λειτουργεί. 

Read more …

ώκλαντ: ένα πρότυπο αναπτυξιακού σχεδίου

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα για το πώς αντιμετώπισαν άλλες πόλεις στον κόσμο την πρόκληση της διαμόρφωσης ενός αναπτυξιακού σχεδίου και οράματος για το μέλλον αποτελεί το «Aucland Plan», ένα σχέδιο τριακονταετίας για την πόλη του Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας

Read more …